A Debreceni Nemzetközi Iskola hiánypótló, nem luxus (UPDATED)

0
287

Varga Zoltán, a DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidarítás polgármesterjelöltje épp a jelenlegi polgármester, Dr. Papp László gyermekét használja fel arra, hogy szavazatokat szerezzen.

Azon túl, hogy ez gusztustalan, a másik nagy gond, hogy a politikus is a “közpénzből magániskolát” kampányszöveggel próbálja felbőszíteni a népet szemmel láthatóan a tények tanulmányozás és ismerete nélkül, – hasonlóan számos médiához, akiknek meg kellene nézni a tényeket, mielőtt leírnak valamint – pl. HVG (aki a “Sokba került az adófizetőknek, hogy ebben az iskolában Wass Albert ne legyen tananyag” cikkét már törölte is, vajon miért?) vagy a 24.hu

Mi megnéztük a tényeket és erre az eredményre jutottunk:

A HVG internetes portál nemrég törölt cikke szerint a Debreceni Nemzetközi Iskola sokba került az adófizetőknek, egészen pontosan 4 milliárd adóforintból indul, a fizetős, kvázi önkormányzati, meglepően haladó szellemiségű iskola Debrecenben.

Az cikk szerzője kifogásolta, hogy az iskola állami pénzből épült, mégsem állami; önkormányzati területen áll, az önkormányzat szerelte fel, mégsem önkormányzati; egy vállalkozás üzemelteti, mégsem magántulajdonú. 

Talán érdemes más megvilágításba helyezni a Debreceni Nemzetközi Iskola helyzetét, például meg lehetne említeni, hogy milyen előnyökkel jár a város és a városlakók számára, de sajnos ezt véletlenül megint elfejeltették megemlíteni a cikkben.

Kinek a pénzéből is épült az iskola?

Való igaz, hogy iskola Modern városok program keretein belül kerül finanszírozásra, azonban ez nem egy Debrecenre szabott program, hanem Magyarország megyei jogú városainak nagyszabású fejlesztési projektje. 

A programot Orbán Viktor miniszterelnök 2015 elején jelentette be és több mint 250 projektet tartalmaz mintegy 3500 milliárd forint értékben. A programban résztvevő városok saját maguk dönthették el, hogy mire szándékoznak elkölteni a kapott forrást. Debrecen olyan programokat jelölt meg, ami hozzájárul a város befektetésösztönzési potenciáljához, míg más városok útfelújítás, iskola felújítás és sportcentrum építés mellett döntöttek. 

A fejlesztések – az összes, több mint 250 projekt, nem csak a Debreceni Nemzetközi Iskola – részben hazai, részben európai uniós forrásból valósulnak meg. Már, ezen tények ismeretében is felelőtlenség kijelenteni, hogy a magyar “adófizetőknek már nagyjából 4 milliárd forintjukba került az iskola.

Fenntartási költség és jövőbeli költségátcsoportosítások

Ami a fenntartási költségeket illeti, a HVG cikk írója kiemelte, hogy az első négy tanév összesen 800 millió forintos veszteséget hoz majd a városnak. Nos, minden önkormányzathoz tartozó intézménynek vélhetően vannak hasonló vagy magasabb fenntartási költségei, így teljesen érthető, hogy a Debreceni Nemzetközi Iskolának is lesznek. 

Van mégis, egy nagy különbség a Debreceni Nemzetközi Iskola esetében: az iskola a tervek szerint az 5. évtől teljesen önfenntartóvá válhat, szemben más iskolákkal, ami évről-évre csökkenti az önkormányzat költségvetését. Vagyis, azt az összeget, amit a Debreceni Nemzetközi Iskola önfenntartóvá válásával a város megtakaríthat, át tudja majd csoportosítani más fejlesztésekre.

A legtöbb állami iskola éves fenntartási költsége vélhetően vetekszik, ha nem több, mint a Debreceni Nemzetközi Iskola költsége, azonban a Debreceni Nemzetközi Iskola nagyban hozzájárul a város befektetésösztönzési potenciáljához, hiszen ezáltal nemzetközi vállalatoknak és azok dolgozóinak is vonzóbb célterületté válik Debrecen. 

Az iskola így járul hozzá ahhoz, hogy legyen munkád!

Barcsa Lajos arról számolt be, hogy az új  debreceni gazdaságfejlesztési modell  eredményeként 2014 és 2018 között, a BMW beruházást is beleértve, több mint 581 milliárd forint működő tőke érkezett a városba, és 6078 új munkahely jött létre.

Igen, van tandíj a Debreceni Nemzetközi Iskolában (ahogy a világ valamennyi nemzetközi iskolájában) és lehet, hogy nem mindenki engedheti meg magának az iskolát, aminek a léte, azonban nagyban hozzájárul ahhoz, hogy új befektetők érkezzenek és ezáltal sok ezer embernek legyen munkája, hogy több száz családnak és fiatalnak ne kelljen elköltöznie a városból.

Talán azon is el kellene gondolkozni, hogy nem nagyobb luxus-e, hogy az államilag finanszírozott iskolákban, sok–sok millióból kitaníttatott diplomás fiatalok elmennek az országból. Debrecen minden értelemben ezen próbál változtatni.

Az eredeti angol cikk itt érhető el.